İş

Öfkeli İnsanlarda Muhalif Meydan Okuma Bozukluğu

Bazı çocuklar diğerlerinden çok daha saldırgandır, her zaman ebeveynleriyle kavga eder, öfke nöbetleri ve çok saf Tavırlarına tanık olmuş olmalısın. Anasının veya babasının dediğine inatla karşı çıkan, kendi suçları için başkalarını suçlamak‘Karşı Gelme Bozukluğu’ (KGB), her an gücenebilen çocukların ruhsal bir bozukluğudur.

Her çocuğun ebeveyniyle yüzleşmesi, zaman zaman sinirli olması, öfke nöbetleri geçirmesi mümkün olsa da, KGB’li çocuklar arasındaki fark; Bu davranışların sürekliliği. . Ayrıca ‘çocuk şımarık’ denilirse veya bu davranış bozuklukları görmezden gelinirse, o bireyin yetişkinlikteki hayatıİş çıkarlarından romantik bağlara kadar her alanda önemli konuların olduğu zorlu bir hal alır.

Sürekli herkese bağıran, öfke ve intikam dolu, doğuştan gelen, hatalarını kabul etmeyen, başına gelen her şey için başkalarını suçlayan, sorumluluk almayı reddeden, otorite sorunu yaşayan bir yetişkin düşünün;

Elbette herkesin aklına bu davranışlara sahip biri gelir. Bunlar çocukluklarından beri sahip oldukları ve tedavi edilmeyen insanlar. KOKGB sayesinde şu an oldukları insana dönüşmüş olabilirler.Başlangıçta KGB’nin sadece çocuklarda meydana geldiği düşünülürken, yıllar içinde yapılan araştırmalar bu bozukluğun etkilerinin yetişkinliğe kadar devam edebileceğini ortaya koymuştur.

Tanı için söz konusu kişilerde aşağıdaki belirtilerden en az dördünün 6 aydan uzun süredir olması gerekir;

  • öfke nöbetleri
  • Kendi uygunsuz davranışları ve hataları için başkalarını suçlamak
  • yıpranmış öfke
  • Başkalarına karşı kaba ve kırıcı sözler kullanmak
  • Söz ve eylemlerde kinci ve kötü niyetli tutum
  • Başkalarına karşı saldırganlık ve zorbalık
  • Kolay küsme ve hemen sinirlenme
  • ‘Otorite’ figürüne meydan okumak, kuralları çiğnemek, reddetmek

Ancak bu tanının uzman bir psikiyatrist/psikolog tarafından yapılması adettendir. Kuyu ‘ Hmmm, bunlar da X kişisinde. Demek ki böyle bir ruhsal bozukluğu var.‘ demek yanlış olmaz.

KGB’li bireyler, yukarıda saydığımız davranışlar nedeniyle yetişkinlik döneminde iş ve sosyal ilgi alanlarında önemli zorluklar yaşarlar;

Hatalarını kabul etmeyen, suçlayıcı ve doğuştan gelen durumlarve otorite figürlerine karşı duruşları, KGB’li bireylerin iş hayatında veya ait oldukları topluluklarda tutunamamalarına neden olabilir.

KGB’li bireylerin etrafındaki herkesin hayatı bu davranışlar nedeniyle ciddi şekilde yaralanabilir;

İş hayatında KOKGB hikayesi olan birinin yöneticiniz olması veya bir siyasi liderin bir KOKGB hikayesi olduğunu hayal edin… Bu tür senaryolar geniş kitlelerin hayatını olumsuz etkileyebilir mesela…

Veya ailedeki durumlar, özellikle öfke kontrolünün olmaması. şiddete neden olabilir.Yani kimsenin yaşamasını istemeyeceğimiz türden olaylar…

KGB’nin tek ve kesin bir tedavisi olmamakla birlikte en uygun tedavi teknikleriyle önemli ölçüde iyileşme sağlanabilir. Çevrenizde bu tür belirtiler gösteren kişiler varsa ya da kendinizde bu belirtileri gözlemliyorsanız bir uzmana danışarak psikolojik bir dayanak aramaktan çekinmeyin.

Kaynaklar: Ulusal Tıp Kütüphanesi, ODD, DEHB, Klinik ve Toplum Yetişkinlerinde ODD+DEHB’ye Karşı, Çocuklarda ve yetişkinlerde karşıt olma-karşı gelme bozukluğunun gizli yapısı, DEHB Olan Yetişkinlerde Karşı Olma-Karşı Gelme Bozukluğu

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu